Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud niveau 1

Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud

Ben je gek van bouwen? Wil je iets met milieu? Zou je stratenmaker willen worden? Schilder je graag?
Kies dan voor de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud.

Als Assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je werken in de volgende branches:

  • Hout- en meubelbranche
  • Schilders- of afbouwbranche
  • Afval- en milieubeheer
  • Onderhoud van openbare ruimtes (AMBOR)
  • De bouw
  • Infrastructuur

Je leert om te gaan met de verschillende gereedschappen, materialen, machines en (half)producten. Je moet voor je eigen veiligheid en die van je werkomgeving zorgen. Je kunt eenvoudige metingen uitvoeren. Je assisteert vaak de vakman. Je hebt basiskennis van afvalscheiding en milieu.

Als Assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je aan eenvoudig en/of routinematig werk; dit zijn gedeeltes van het totale proces. Je voert alléén of samen met anderen (eenvoudige) werkzaamheden uit. Als Assistent bouwen, wonen en onderhoud heb je een actieve instelling en een passend werktempo. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en je accepteert leiding.

Je werkt op tijd, netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Je controleert je eigen werk en vraagt om verduidelijking als je de instructie niet begrijpt. Je laat de werkplek netjes achter.

BOL/BBL

Je kan kiezen voor een BBL-opleiding of een BOL-opleiding.

Niveau

Dit is een MBO niveau 1 opleiding.

Toelatingseisen

Toelatingseisen Niveau 1 (Entreeopleiding)
Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
  • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Aanvullende eisen
In het algemeen geldt dat je voor het volgen van een bbl opleiding als werknemer in dienst moet zijn bij een leerbedrijf en in het bezit bent van een arbeidscontract.

Over de opleiding

Wij gaan er van uit dat iedereen talenten heeft. Wij helpen jou jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met de bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Lessen vinden bij ons op school of in een bedrijf plaats. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

Er zijn vier richtingen: Bouwplaatsassistent timmeren, Bouwplaatsassistent metselen, Bouwplaatsassistent tegelzetten en Bouwplaatsassistent Infra. De opleiding duurt 1 jaar. Je werkt 3 tot 4 dagen per week bij een bedrijf en je gaat 2 dagdelen naar school. Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij dit vak.

Stage - Werk

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Als je een BOL-opleiding volgt loop je stages en ben je gemiddeld 4 dagen per week op school.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Tijdens je opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding, burgerschap, sport en sociale en studievaardigheden. Daarnaast krijg je beroepsgerichte vakken.

Locatie

Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht.

Vergoeding

Als je een BBL-opleiding in de bouw of infra volgt en je bent in dienst bij Bouw- en Inframensen word je betaald volgens de CAO Bouw & Infra.
Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).

Voor de reiskostenvergoeding volgen we CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Met het diploma Assistent bouwen, wonen en onderhoud maak je een goede start. Je kunt eventueel doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.