Machinaal Houtbewerker niveau 2

Machinaal Houtbewerker

Wil je direct aan de slag, kun je aanpakken en werk je graag met hout en plaatmateriaal met geavanceerde houtbewerkingsmachines? Kies dan voor de opleiding Machinaal houtbewerker.

Werk je graag met natuurlijke producten? En houd je wel van een uitdaging? Als houtbewerker ga je aan de slag met het bewerken van hout- of plaatmaterialen. Je werkt voor verschillende bedrijven binnen de houtsector. In een productieruimte verzamel, verwerk en bewerk je hout voor verschillende klanten. Denk aan meubelmakers of scheepsbouwers. Voor de houtbewerking gebruik je houtbewerkingsmachines, zaagmachines en vlakbanden. Je verzamelt zelf de juiste gereedschappen en stelt de machines goed in. Hiervoor heb je goed inzicht in de productiemethoden en het productieproces nodig. Durf jij deze uitdaging aan? Dan is de opleiding houtbewerking echt iets voor jou!

Je werkt voor een deel zelfstandig, voor een deel onder toezicht van een ervaren vakkracht. Je kunt terecht in verschillende sectoren, de timmerindustrie, de meubelindustrie of de houthandel.

Timmerindustrie: Je maakt onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen, maar ook wanden, vloeren en daken voor houtskeletbouw woningen. Met geavanceerde houtbewerkingsmachines die je met een computer aanstuurt en op de tiende millimeter nauwkeurig instelt, verloopt het bewerken zeer vlot.

Meubelindustrie: Je maakt interieurbetimmeringen, zoals balie’s, kasten, zitmeubelen en allerlei andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels, kantoren en schepen. Je maakt gebruik van de moderne technieken om hout en plaatmateriaal te bewerken. Daarbij moet je creatief zijn en heel precies kunnen werken.

Houthandel: Je maakt hout en plaatmateriaal op maat voor de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren. Zij geven aan in welke kwaliteit en afmeting ze het hout of plaatmateriaal willen ontvangen. Jij zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk werkt en de kosten laag houdt. Dankzij de grote capaciteit van de machines bewerk je grote hoeveelheden hout en plaatmaterialen per dag.

Zagen, fresen, schuren; het zijn slechts een paar van de bewerkingen die jij als allround houtbewerker uitvoert. Tijdens de opleiding leer je alles over de materialen en de machines waarmee je werkt. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

  • De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Dat is goed te overzien.
  • De werkzaamheden zijn leerzaam en afwisselend.
  • Je leert alles over veilig werken. Enorm belangrijk omdat je werkt in een omgeving met draaiende machines.
  • Na het behalen van je diploma kun je nog verder leren, bijvoorbeeld als allround montagemedewerker gevelelementen of allround houtskeletbouwer.

BOL/BBL

Dit is een BBL-opleiding.

Niveau

Dit is een MBO niveau 2 opleiding.

Toelatingseisen

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • diploma entreeopleiding
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Bouw- en Inframensen kan je ondersteunen bij het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt, samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. De opleiding duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een ochtend/middag naar school.

Stage - Werk

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Je krijgt theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alle praktische vaardigheden die je nodig hebt.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Locatie

Dordrecht.

Vergoeding

Als je een BBL-opleiding in de bouw of infra volgt en je bent in dienst bij Bouw- en Inframensen word je betaald volgens de CAO Bouw & Infra.
Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).

Voor de reiskostenvergoeding volgen we CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Je kunt doorstromen naar de opleiding Machinaal houtbewerker (Allround) niveau 3.

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.