dé opleiding voor Bouw- en Infratoppers

WELKOM BIJ MBO+ (MBO NIVEAU 4) BOUW- en INFRA

De bouw en Infra zoeken ambiteuze mensen

In de bouw en infra schreeuwen bedrijven om talenten voor het middenkader. In beide sectoren is er grote behoefte aan jonge professionals die zelfstandig kunnen werken en die, naast een schat aan moderne technische vaardigheden, beschikken over organisatietalent, planningsvaardigheid en goed ontwikkelde ‘soft skills’.

Om aan de grote vraag van personeel te voldoen hebben Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid, en het ROC Da Vinci College de handen ineengeslagen.  Onder het motto ‘Samen intensief opleiden’ startten zij in schooljaar 2015-2016 met de opleiding Bouw mbo+; dé opleiding voor bouwkundigen van vandaag en morgen. Inmiddels zijn de eerste studenten succesvol afgestudeerd.

Het opleidingsconcept

Bouw mbo+ is een echte praktijkopleiding. Studenten zijn namelijk bijna de helft van hun (vierjarige) studie actief in de beroepspraktijk. De opleiding is een unieke combinatie tussen 2 jaar BOL  en 2 jaar BBL. Zo zijn de studenten altijd 40 uur per week bezig met zich ontwikkelen en hun toekomst.

Bekijk hieronder de video van Nick van den Heuvel. Als coördinator is hij vanaf dag één betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding. Daarnaast is hij de contactpersoon voor alle bedrijven waarmee samengewerkt wordt.

samenwerking

PARTNERBEDRIJVEN MBO+

info over de opleiding

Voor studenten

Ontwerpen, voorbereiden, uitvoeren én veel praktijkervaring opdoen in de Bouw of Infra: DAT IS WAT IK WIL!

De Opleiding

Opleidingsconcept
In de opleiding Bouw mbo+ staat de bouwpraktijk centraal. De opleiding is een combinatie van een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). De eerste twee jaar zit je 60 weken op school en loop je 20 weken stage.  In jaar 3 en 4 treed je in dienst van Bouwmensen Zuid-Holland Zuid en ga je werken in een bouw- of infra-omgeving. Tussendoor kom je een paar keer terug naar school om examens te doen.

Zelfstandig
Tijdens je opleiding ben je dus voor een groot deel (betaald) aan het werk in de beroepspraktijk. En dat is precies het verschil ten opzichte van gelijksoortige opleidingen. Omdat je jouw skills grotendeels op de werkvloer ontwikkelt, krijg je al snel het niveau dat nodig is om zelfstandig en professioneel je toekomstige functie in het middenkader te kunnen uitvoeren.

Projectonderwijs
De uren die je op school doorbrengt, besteed je aan projecten die direct gerelateerd zijn aan praktijksituaties. Deze projecten worden technisch gezien gecompliceerder naarmate de opleiding vordert. Telkens komen alle (bouw)fasen van een project aan bod. Ook wordt ruime aandacht besteed aan eigentijdse vormen van projectorganisatie, aanbestedingsvormen en ondernemen.

Werkritme
Omdat je op school, acht uur per dag, projectmatig werkt, kom je ook hier in een werkritme. Het voordeel hiervan is dat je vrijwel geen huiswerk hebt.

Ervaringen delen
Naast het opdoen van vakkennis krijg je op school algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. En kun je je ervaringen delen door je eigen, nieuwe inzichten te spiegelen aan inzichten van anderen. Daarnaast leer je plannen en organiseren en ontwikkel je je persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden;  je ‘soft skills’.

Na je Studie

Na je diplomering
Tijdens je opleiding werk ( en leer) je al 2 jaar bij een bedrijf. Dit bedrijf heeft dus al 2 jaar tijd en geld in jou geïnvesteerd. Hiermee is een goede basis gelegd voor een duurzame samenwerking tussen jou en het bedrijf. Grote kans dat dit zal dit leiden tot je eerste (vaste) baan op middenkader niveau bij dat bedrijf.

Je kunt aan de slag bij onder meer: ontwerp- en adviesbureaus, ingenieursbureaus, toeleveranciers,  (gespecialiseerde) bouwbedrijven, projectontwikkelaars, (gemeentelijke) overheid of bij grond-, weg-  en waterbouwbedrijven.

Functies waarin je gaat werken zijn onder meer:

 • calculator
 • werkvoorbereider
 • technisch tekenaar
 • BIM/3D-modelleur
 • assistent-uitvoerder
 • medewerker Bouw- en Woningtoezicht
 • onderhoud- en vastgoedadviseur
 • kopersbegeleider
 • civieltechnisch medewerker.
 • Weg- en rioolbeheerder / inspecteur

In één van die functies ben jij de specialist die:

 • de verschillende bouwfasen organiseert en begeleidt;
 • klanten en opdrachtgevers adviseert en informeert;
 • begrotingen, offertes, planningen, bestekken, werkomschrijvingen, constructies en tekeningen voorbereidt, maakt, controleert en bewaakt;
 • alles weet over de bouwtechnieken en materialen.

Doorleren
De komende jaren zijn er veel mensen nodig in de bouw. De kans dat je tijdens of direct na je studie een goede baan krijgt, is dus groot. Met je diploma van het Bouw mbo+ kun je bovendien doorstromen naar het hbo. Ook hier is de duale variant (werken en leren) populair. Je kunt je ook specialiseren door het volgen van bedrijfsspecifieke cursussen.

Vooropleiding

Welke vooropleiding heb je nodig?
Een van onderstaande vooropleidingen is voldoende om je aan te melden:

 • diploma kaderberoepsgerichte leerweg*
 • diploma gemengde leerweg
 • diploma theoretische leerweg
 • overgangsbewijs 3-4 havo**

* Heb je een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg gevolgd, dan dien je ten minste een 7 voor wiskunde op je
eindlijst te hebben.

**Stroom je in vanuit havo dan is wiskunde in je vakkenpakket verplicht. Je hebt ten minste een 5,5 op je eindlijst. Voldoe je niet aan een van deze criteria, dan nodigen we je toch uit voor een oriëntatiegesprek waarin we dieper ingaan op jouw kennis, vaardigheden en motivatie.

info over de opleiding

Voor bedrijven

Afgestudeerde studenten van deze opleiding zijn prima inzetbaar in het middenkader van bouw- en infra-bedrijven, architectenbureaus, adviesbureaus, ontwerp- en ingenieursbureaus en andere bedrijven in de bouw- en Infrasector. Na hun afstuderen kunnen studenten zelfstandig aan de slag in functies als: werkvoorbereider, calculator, technisch tekenaar, BIM/3D modelleur, planner, toezichthouder, kopersbegeleider of (assistent)uitvoerder, beheerder of inspecteur.

U zoekt

U zoekt jonge mensen met ambitie

Als werkgever in de bouw of infra weet u het als geen ander: de komende jaren dreigt er een flink tekort aan goed geschoold middenkaderpersoneel. In het bedrijfsleven is behoefte aan jonge professionals die zelfstandig kunnen werken en die naast goede moderne technische vaardigheden, beschikken over organisatietalent, planningsvaardigheden en goed ontwikkelde ‘soft skills’. De opleiding Bouw mbo+ leidt deze mensen voor u op.

Samen opleiden

Samen intensief opleiden

Bouw mbo+ (mbo niveau 4) is een samenwerking tussen Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid en het ROC Da Vinci College. De opleiding is expliciet gericht op het opleiden van middenkaderpersoneel voor bouw- en infra-bedrijven, architectenbureaus, adviesbureaus, ontwerp- en ingenieursbureaus, gemeenten, waterschappen en andere bedrijven in de sector. Deze nieuwe opleiding is een combinatie van een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en een Beroeps Begeleide Leerweg (BBL) en heeft de volgende kenmerken:

Werkveldcommissie Bouw en Infra
De werkveldcommissie Bouw en Infra participeert in de opleiding. In de werkveldcommissie worden afspraken gemaakt over onderwerpen die de opleiding versterken. Denk hierbij aan gastlessen, nieuwe marktontwikkelingen, excursies, innovaties en de inhoud van het opleidingsprogramma.

In de werkveldcommissie participeren bedrijven uit de bouw –en infrasector, en een vertegenwoordiging van het ROC Da Vinci College en Bouwmensen Zuid-Holland Zuid.

Wat vragen wij?

Om deze unieke opleidingsvorm te kunnen realiseren, is uw deelname essentieel.  De mate van participatie van bedrijven en organisaties in de sectoren bouw en infra bepalen een groot deel van het succes van de opleiding.

Wat vragen we van u?
Graag vragen we u deel te nemen in de opleiding Bouw mbo+ door middel van:

 • het aanbieden van sterk inhoudelijke veelzijdige stage- en werkervaringsplaatsen;
 • begeleiding en coaching van studenten;
 • het bieden van ontwikkelingskansen voor studenten;
 • een financiële investering voor arbeidsloon en extra opleidingsuren studenten.

Wat leveren wij?
(afgestudeerde) vakmensen die op hoog niveau zelfstandig inzetbaar zijn in het
middenkader van uw bedrijf en die zich onderscheiden door onder meer:

 • een groot verantwoordelijkheidsgevoel,
 • technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht,
 • kennis van alle bouwfasen,
 • een probleemoplossend vermogen,
 • goede contactuele eigenschappen en
 • de durf om beslissingen te nemen.
 • De opleiding Bouw mbo+ heeft voor elke student een begeleider vanuit de opleiding die regelmatig op bezoek komt bij uw bedrijf.
 • Arbeidscontract via Bouwmensen Zuid-Holland Zuid

SLIM CIRCULAIR

GASTLESSEN

BEDRIJFSBEZOEKEN