Metselaar niveau 2

Metselaar

Ben jij klaar voor het grote werk, stoere bouwprojecten waar je enthousiast van wordt? Heb jij ruimtelijk inzicht, kun je tekeningen lezen, ben je nauwkeurig en handig? Kun je in teamverband werken maar ook leiding geven?

Ben jij creatief? Een pietje-precies? En houd je wel van een beetje puzzelen? Als metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt alles binnen en buiten: van fundering tot de nok van het dak. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Als metselaar maak je mooi en sterk metselwerk. Je verlijmt ook kalkzandsteenelementen. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Want meestal werk je samen met een collega of in een ploeg. Een onmisbare eigenschap als metselaar is dat je het werk ziet. Ben je klaar met een klus? Dan weet jij precies waar je weer verder aan de slag kunt. Durf jij deze uitdaging wel aan? Dan is de metselaar opleiding echt iets voor jou!

Je kunt gaan werken bij een erkend leerbedrijf. Sommige van deze bouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Als Metselaar heb je een veelzijdig beroep. Je metselt van fundering tot dak.

Je bent vaak buiten, soms binnen. Je werkt met bakstenen in verschillende metselverbanden. Je werk bestaat uit het plaatsen en lijmen van elementen en blokken, voegen en aanbrengen van onderdelen, maar natuurlijk ook schoonmetselwerk en vuilmetselwerk in de woningbouw of bij die ene bungalow.

Als metselaar ben je onmisbaar in de bouw. Tijdens de metselaar opleiding leer je hoe je bouwtekeningen leest en hoe je moet metselen en voegen. Je komt ook alles te weten over de verschillende steensoorten, lijmen en species. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

  • De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Dat is goed te overzien.
  • Tijdens de opleiding volg je een stage of werk je bij een erkend leerbedrijf. Je ontvangt dus een stagevergoeding met een BOL opleiding of salaris met een BBL opleiding.
  • Je doet veel vakkennis op. Zo leer je hoe je met diverse metselverbanden mooie rechte en gebogen muren metselt.
  • Ook leer je hoe je spouw- en enkelsteens muren bouwt en ruimte voor kozijnen uitspaart.
  • Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar de opleiding Allround metselaar (niveau 3).

BOL/BBL

Dit is een BBL-opleiding.

Niveau

Dit is een MBO niveau 2 opleiding.

Toelatingseisen

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • diploma mbo niveau 2 & 3
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
  • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Bouw- en Inframensen kan je ondersteunen bij het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Metselaar duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Stage - Werk

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Je krijgt theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert schoonmetselwerk uitvoeren, vuilmetselwerk uitvoeren, het lijmen van elementen en blokken, voegwerkzaamheden uitvoeren, onderdelen aanbrengen, stellen en maatvoeren.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Locatie

Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht.

Vergoeding

Als je een BBL-opleiding in de bouw of infra volgt en je bent in dienst bij Bouw- en Inframensen word je betaald volgens de CAO Bouw & Infra.
Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).

Voor de reiskostenvergoeding volgen we CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Met je diploma Metselaar (niveau 2) kun je doorstromen naar de opleiding Allround metselaar (niveau 3). Dan ga je ook aan slag met voegen, tegelzetten en stucen. Daarna ben je nóg breder inzetbaar. Heb je beide opleidingen gedaan? Dan kun je nog verder leren. Binnen de bouw zijn er volop mogelijkheden, op kantoor of in de buitendienst bijvoorbeeld. Of misschien wil je aan de slag in de uitvoering of als werkvoorbereider. Binnen de bouw kun je nog alle kanten op. Waar wacht je nog op?

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.