Middenkader Funct. Bouw niveau 4

Middenkaderfunct. Bouw

Hou je van aanpakken? Wil jij samen met je team werken aan uitdagende bouwprojecten en een mooi resultaat neerzetten? Ben je resultaatgericht? Of ben je meer een creatieveling en heb je een passie voor techniek? Kies dan voor de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw (bol/bbl).
De opleiding begint de eerste twee jaar in de bol. In het derde jaar gaat de opleiding verder in de bbl.

Ben jij op je plek binnen de utiliteitsbouw? En verkies je het werken aan bouwwerken boven de infrastructuur? Dan is de opleiding middenkaderfunctionaris bouw echt iets voor jou! Je gaat werken aan projecten in de burger- en utiliteitsbouw. Dat kan zijn binnen de woningbouw, maar ook bij de bouw van ziekenhuizen, kantoren en andere utiliteitsprojecten. Je kunt aan de slag op kantoor, als werkvoorbereider of calculator. Daar maak je kostenberekeningen, stel je offertes op, koop je materialen in en maak je planningen. Of je kiest voor een baan binnen de uitvoering, waarbij je samen met de uitvoerder leidinggeeft aan het personeel op de bouwplaats. Je houdt de veiligheidsvoorzieningen in de gaten en regelt dat alles buiten op tijd af is. Op kleine projecten ben je zelf de uitvoerder en houd je je ook bezig met het inplannen van personeel.

Als Bouwkundige ben je werkzaam in de verschillende fases van het bouwproces. Werk je in de ontwerpfase bij een architectenbureau? Als tekenaar werk je dan ontwerpschetsen van een architect uit naar bouwkundige tekeningen. Het is jouw taak oplossingen aan te dragen voor technische vraagstukken, met behoud van de kwaliteit van het ontwerp.

Ben je werkzaam bij een aannemer in de voorbereidingsfase –en/of uitvoeringsfase? Dan vervul je functies zoals calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Je werkt aan uiteenlopende bouwprojecten. Je maakt begrotingen en planningen, stuurt de timmerlieden en metselaars aan en overlegt met opdrachtgevers, leveranciers en gemeentes. Het is jouw taak slimme oplossingen aan te dragen zodat de kosten beperkt blijven en de planning gehaald wordt.

De opleiding middenkaderfunctionaris bouw is dé opleiding als je leidinggevend werk wilt gaan doen bij utiliteitsprojecten in de bouw. Of als je aan de slag wilt met het plannen en organiseren van werkzaamheden. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

  • De opleiding duurt maximaal 4 jaar. Dat is goed te overzien.
  • Tijdens de opleiding volg je stages in de eerste 2 jaar en werk je bij een (bouw)bedrijf in leerjaar 3 en 4. Je ontvangt dus een stagevergoeding met een BOL opleiding of salaris met een BBL opleiding.
  • Je wordt breed opgeleid en kunt vervolgens werken bij bouwbedrijven, architectenbureaus, woningbouwverenigingen en gemeenten.
  • Je gaat aan de slag met het maken, controleren en bewaken van begrotingen, offertes, planningen, bestekken, werkomschrijvingen en tekeningen.

BOL/BBL

Eerst 2 jaar BOL en dan 2 jaar BBL.

Niveau

Dit is een MBO niveau 4 opleiding.

Toelatingseisen

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • diploma mbo niveau 2 & 3
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
  • diploma havo

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we op de bouwcampus in Hardinxveld, een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Een omgeving die jou inspireert tot een leuke en leerzame tijd bij het Da Vinci College.

De opleiding duurt vier jaar. De eerste twee jaar bestaat uit leren in de bol en leerjaar drie en vier ga je leren en werken in de bbl. Een unieke combinatie van twee jaar leren en basisvaardigheden opdoen op school en daarna twee jaar werken in het bedrijfsleven (met salaris) om je praktijkexamens af te leggen en je beroepshouding verder te ontwikkelen.

Gedurende de eerste twee leerjaren werk je aan de hand van projecten in de utiliteitsbouw of de woningbouw, bijvoorbeeld aan een villa of een bedrijfshal. Alle theorielessen zijn gericht op dit project, zodat je deze kennis direct in je praktijkopdrachten kan toepassen. Je krijgt bouwtechnische vakken zoals bouwtechniek, bedrijfskunde en sterkteleer. Maar ook meer praktijkgerichte vakken als handtekenen en timmeren.

Deze opleidende jaren worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Bouwmensen, samen verzorgen wij 40 uur per week onderwijs aan jou. In deze opleiding krijg je geen schoolvakanties, maar verlofdagen. Wij spreken dus liever van een werkweek dan een onderwijsweek, je werkt immers samen met je collega’s aan een goede toekomst in de bouw.
De hele opleiding heb je een werkcoach/trajectbegeleider, die je begeleidt op school en die informatie over je opleiding en voortgang geeft.

Stage - Werk

Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Bouw- en Inframensen heeft voldoende bedrijven beschikbaar en kan dit bedrijf voor je werven. Uiteraard kan je ook zelf een bedrijf zoeken. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je begeleider van Bouw- en Inframensen, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van stage en in leerjaar 3, werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De beroepsgerelateerde vakken zijn bouwtechniek en bedrijfskunde, maar bijvoorbeeld ook bouwfysica en 3D tekenen.
De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Wiskunde, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor het behalen van je examens; je diploma.

Locatie

Hardinxveld-Giessendam.

Vergoeding

In het eerste en tweede leerjaar (BOL) ontvang je tijdens je stages een stagevergoeding. Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).
In het derde en vierde jaar (BBL) ontvang je salaris omdat je als werknemer in dienst bent bij Bouw- en Inframensen ZHZ.
Voor de reiskostenvergoeding volgen we de CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Het diploma geeft je kans op een aantrekkelijk baan in de bouwsector, een sector die weer aantrekt. Binnen een aantal jaar worden er grote tekorten verwacht aan bouwkundig personeel. Nu kiezen voor bouw is investeren in je toekomst.
Na het behalen van je diploma heb je ook toegang tot hbo bouwkunde duaal of voltijd.

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.