Straatmaker niveau 3

Straatmaker

Ben je handig en werk je graag buiten? Vind je het leuk om steeds op een andere locatie aan de slag te gaan? Kies dan voor de opleiding Straatmaker.

Je werkt bij een bestratingsbedrijf en wordt ingezet voor de aanleg van straten in een nieuwbouwwijk of de herbestrating van een plein. De opdrachtgever is meestal een gemeente. Soms heb je ook opdrachten bij particulieren en bedrijven. Je werkt meestal met een vaste collega. Je werkzaamheden zijn het ontgraven, aanvullen en verdichten van grond, uitzetten van hoogtes en richtingen en het bestraten van wegen, trottoirs, bedrijfsterreinen en pleinen. Maar ook het stellen van banden en kolken, plaatsen van straatpotten en putranden. Als straatmaker word je bovendien ingezet bij onderhoud en reparaties aan straatwerk.

BOL/BBL

Dit is een BBL-opleiding

Niveau

Dit is een MBO niveau 3 opleiding.

Toelatingseisen

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • diploma mbo niveau 2
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
  • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Bouw- en Inframensen kan je ondersteunen bij het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Straatmaker duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Stage - Werk

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Je krijgt theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert doorgaande waterpassing uitvoeren, oppervlakken en hoeveelheden berekenen, dwarsprofielen uitzetten, parkeerstroken en verkeersdrempels uitzetten en straten, kruisingen uitzetten en straten, oplossingen op erven en pleinen, mechanisch vlijen of kleinplaveisel (keuze).

De algemene vakken zijn: Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Locatie

Hardinxveld-Giessendam.

Vergoeding

Als je een BBL-opleiding in de bouw of infra volgt en je bent in dienst bij Bouw- en Inframensen word je betaald volgens de CAO Bouw & Infra.
Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).

Voor de reiskostenvergoeding volgen we CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Na de opleiding Straatmaker niveau 3 kun je doorstromen naar de opleiding Kaderfunctionaris bouw, infra en gespecialiseerde aannemerij (Uitvoerdersopleiding)niveau 4. Je leert voor uitvoerder, toezichthouder, calculator of werkvoorbereider.

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.