Timmerman niveau 2

Timmerman

Ben je zelfstandig en hou je van klussen en met hout werken? Werk je veilig en milieubewust en kun je goed met collega’s en leidinggevenden communiceren?

Timmer jij graag mee aan de fundering van een nieuw gebouw? En ga je graag boven op een dak aan het werk? Als timmerman ben je op de hele bouwplaats te vinden. Je maakt, repareert en monteert dingen van hout. Zoals het maken en plaatsen van kozijnen. En je timmert scheidingswanden en plafonds in elkaar. Je werkt binnen en buiten, en vooral veel samen met collega’s. Want het meeste timmerwerk kan je niet alleen. Klinkt dit goed? Dan is de opleiding timmerman echt iets voor jou.

Je kunt gaan werken bij een erkend leerbedrijf, gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, restauratie of onderhoud. Je werk bestaat uit het maken en plaatsen van kozijnen, ramen, deuren, trappen, dakkapellen, daken, balklagen en vloeren voor de woningbouw en utiliteitsbouw (scholen, kantoren en dergelijke). Een timmerman moet o.a. veel weten van materialen, gereedschappen en constructies en tekening lezen.

Tijdens de timmermansopleiding leer je om samen met je collega’s én zelfstandig eenvoudig timmerwerk uit te voeren. Van de opleiding kun je het volgende verwachten:

  • De opleiding timmerman duurt maximaal 2 jaar: goed te overzien.
  • Tijdens de opleiding volg je een stage of werk je bij een bouwbedrijf. Je ontvangt dus een stagevergoeding met een BOL opleiding of salaris met een BBL opleiding.
  • De timmerwerkzaamheden zijn leuk en afwisselend. Zo kun je laten zien wat je tijdens je opleiding hebt geleerd.
  • Je werkt altijd volgens de laatste veiligheidsvoorschriften.
  • Op niveau 2 werk je onder begeleiding van een vakman.

Als je timmerman wilt worden, leiden wij je snel op tot een bekwame vakman. De BBL opleiding Timmerman duurt namelijk slechts 2 jaar! Na de opleiding kun je vaak direct aan de slag bij je stagebedrijf/werkgever óf kun je via ons kijken of je door wilt leren.

BOL/BBL

Je kan kiezen voor een BBL-opleiding of een BOL-opleiding.

Niveau

Dit is een MBO niveau 2 opleiding.

Toelatingseisen

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
  • diploma entreeopleiding
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Bouw- en Inframensen kan je ondersteunen bij het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De BBL-opleiding Timmerman duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school. Als je de BOL-opleiding volgt loop je stages en ben je gemiddeld 4 dagen per week op school.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Stage - Werk

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Als je een BOL-opleiding volgt loop je stages en ben je gemiddeld 4 dagen per week op school.

Wil je een overzicht van al onze bedrijven waar we zaken mee doen, kijk HIER

Bedrijven

Bouw- en Inframensen beschikt over een groot netwerk van bedrijven in de Bouw- en Infrabranche en kan je ondersteunen bij het vinden van werk in de sector.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Je krijgt theorielessen en praktijkopdrachten. In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alles over betonfunderingen, stellen en plaatsen van prefab elementen, uitzetten en stellen van kozijnen, dakwerk uitvoeren, aftimmeren, afhangen en sluitbaar maken van ramen en deuren, plafonds, scheidingswanden en gevelbekleding, machinale houtbewerking

De algemene vakken zijn: Wiskunde, Natuurkunde en Mechanica, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Locatie

Hardinxveld-Giessendam en Dordrecht.

Vergoeding

Als je een BBL-opleiding in de bouw of infra volgt en je bent in dienst bij Bouw- en Inframensen word je betaald volgens de CAO Bouw & Infra.
Omdat veiligheid belangrijk is krijg je: de benodigde werkkleding, de Persoonlijke Berschermings Middellen (PBM) en een cursus VCA (VeiligheidsChecklist Aannemers).

Voor de reiskostenvergoeding volgen we CAO Bouw & Infra.

Vervolgopleiding

Met je diploma Timmerman (niveau 2) kun je doorstromen naar de opleiding Allround Timmerman (niveau 3) of Middenkaderfunctionaris Infra en middenkaderfunctionaris Bouw. Heb je al je timmermansopleidingen gedaan? Dan kun je als zelfstandig timmerman aan de slag. Daarna kun je nog verder leren, om op kantoor of in de buitendienst aan de slag te gaan. Binnen de werkvoorbereiding of in de uitvoering bijvoorbeeld. Kortom: binnen de bouw kun je alle kanten op. Bijna elke dag is anders, het verdient fijn en je hebt voldoende kansen om door te groeien. Waar wacht je nog op?

Inschrijven

Inschrijven voor een opleiding kan HIER.